Subotica, 7. oktobar 2014.

Izvršitelji su naša nova realnost čije pravne okvire pored Zakona i drugih propisa, baš u ovo naše vreme stvaraju i veća sudova koji o njihovom radu donose svoje konačne ocene. Naše prvo štampano izdanje predstavlja upravo zbirku takvih sudskih odluka.

Na promociji knjige „Res Iudicata MMXII-MMXIII” koja je održana 06. oktobra 2014. godine u punoj čitaonici Gradske biblioteke u Subotici istaknuta je njena vrednost upravo iz razloga da se u postupcima u kojima postupaju izvršitelji kao predstavnici nove pravosudne profesije, po izjavljenim pravnim lekovima i sredstvima konačno o kojima konačno odlučuju tzv. „Ip”-veća naših prvostepenih sudova (osnovni i privredni sudovi) čini da su baš njihova pravna shvatanja od presudnog značaja za razumevanje pravilnog delovanja izvršitelja.

Na promociji knjige su govorili Maja Dugonjić, direktor izdavača, Damir Šite i Davor Lulić, članovi Uređivačkog odbora, kao i prof. Marinko Vuković, lektor. Pre obraćanja panelista, učenice Muzičke škole u Subotici, Dijana Munjin i Hajnal Čenge, su prisutnima izvele Bahov komad za flautu i gitaru.

Maja Dugonjić je govorila o ideji i cilju kojim se izdavač rukovodio prilikom odabira teme kojom će se knjiga baviti, zasnovavši ih na jasnoj potrebi društva da se upozna sa novom pravosudnom profesijom kroz pravne stavove suda, imajući na umu činjenicu da se svako od nas pre ili kasnije može naći bilo u ulozi izvršnog poverioca, odnosno izvršnog dužnika.

Damir Šite i Davor Lulić su svoja izlaganja zasnovali na kriterijumima kojima se Uređivački odbor rukovodio prilikom odabira sudskih odluka koje bi trebalo objaviti, posebno imajući na umu da praksa Osnovnog i Privrednog suda u Subotici u 2012. i 2013. godini ne sadrži veliki broj odluka. Pored odluka nižestepenih sudova koje se bave pitanjima dostave, zakupa, roka zastarelosti, plodouživanja i slično, Uređivački odbor je u zbirku uvrstio i jedan broj odluka Ustavnog suda Srbije iz istog perioda.

Prof. Marinko Vuković je ukazao na činjenicu da je poveren mu zadatak bio interesantan s obzirom na prirodu teksta koji je trebalo lekturisati, ali da on ipak nije zahtevao mnogo rada jer se radi o vrlo specifičnom „štivu” – sudskim odlukama, koje same po sebi imaju svoj poseban jezički karakter.

Na kraju promocije panelisti su odgovorali na pitanja okupljenih.

Sve fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.