Subotica, 29. septembar 2015.

U punoj sali čitaonice Gradske biblioteke u Subotici, dana 28. septembra 2015. godine, sa početkom od 19 časova, održana je promocija knjige Kolege Glembajevi autora Damira Šite. Pored autora, na promociji su o knjizi govorili Ivett Jakša, predstavnik izdavača, Aleksandra Trešnjev, recenzent knjige i predsednik Komore izvršitelja Srbije, Tamara Trajković, sudija Osnovnog suda u Subotici, Kalman Kuntić, istoričar, Rita Flais, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke u Subotici i Marinko Vuković, profesor književnosti i lektor. Moderator programa je bila Jelena Cvetić, bibliotekar.

Kolege Glembajevi, kako je navedeno u naznaci samog autora, je zapis o našim prvim privatnim izvršiteljima, koji su na tzv. vojvođanskom pravnom području Kraljevine Jugoslavije delovali sve do oslobođenja tih krajeva od neprijateljske okupacije u kasnu jesen 1944. godine. Profesija samostalnih izvršitelja, tako, se nije svojim uvođenjem u pravni život Republike Srbije, na ovim prostorima pojavila te 2012. godine, već je u periodu između dva svetska rata imala i te kako buran razvoj, svojstven tadašnjim društvenim okolnostima.

Aleksandra Trešnjev je u svom izlaganju istakla da autor u svom pristupu istorijskom kontekstu teme koju obrađuje prišao krajnje osvežavajuće, ne tumačeći iskustvo zajedničkih im predratnih kolega sa naglaskom na 1918. godinu kao značajnu prekretnicu u državno-političkom smislu, već rad tadašnjih izvršitelja posmatra u kontinuitetu od 1871. do 1944. godine, s obzirom da je to period u kome su oni i delovali.

Sudija Tamara Trajković je naglasila da je je autor u svom delu precizno istakao okolnost da služba prinudnog ostvarenja pravnosnažnih odluka suda nikako nije naročita novina, pri čemu je očigledno da je i format te službe (državno-privatno) nije na ovim prostorima uveden tek 2012. godine, već je postojao među nama i u minulim vremenima.

Istoričar Kalman Kuntić, je nakon analize metodološkog pristupa autora, naveo da je knjiga, iako svakako žanrovski stručna literatura pisana od strane pravnika o pravnicima, zahvaljujući stilu pisanja i te kako pristupačna tzv. laičkoj javnosti. Takođe, zahvaljujući iscrpnim podacima o izvorima kojima se autor koristio, delo Kolege Glembajevi svakako predstavlja i dobar izvor podataka o građi svakom zainteresovanom istraživaču u budućnosti.

Bibliotekar Rita Flais je istakla da je autor, izvesno, značajan deo svog istraživačkog rada obavio upravo u subotičkoj Biblioteci, o čemu i lično može da posvedoči. Istraživač/autor je iz njenog ugla sasvim prikladno zaokružio temu, dok je očigledno i otvorio mnoštvo pitanja, na koja bi možda u nekim narednim izdanjima mogao ili morao da odgovori.

Prof. Marinko Vuković je istakao da je tokom lekture knjige imao vrlo korektnu saradnju sa autorom i čestitao mu na delu koje svakako vredi pročitati.

Autor Damir Šite je, na pitanje moderatora, i jednog broja učesnika zašto je delo nazvao Kolege Glembajevi, nakon konstatacije da svako naknadno tumačenje dela od strane autora ne smatra higijenskim činom, istakao da je naslov knjige rezultat samoironije, pri čemu je otkrio i određene delove teksta koji nisu objavljeni, a koji su bili sastavni deo radnih verzija knjige.

Nakon održane promocije i odgovaranja na pitanja prisutnih, u opuštenoj atmosferi uz prigodno posluženje okupljeni su razgovarali sa autorom, koji je ujedno i potpisivao primerke knjige za zainteresovane posetioce promocije.

Sve fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.