Beograd, 30. novembar 2018.

U zajedničkoj organizaciji Lyceum iuris-a i Privredne komore Beograda 29. novembra, organizovali smo okrugli sto na temu „Radnopravni odnosi za poslodavce“, u prostorijama Privredne Komore Beograda.

Predavači su bili dr Mario Reljanović i advokatica Tanja Marković. Nakon kratkih uvodnih izlaganja naših panelista, sa željom da se što više vremena posveti praktičnim pitanjima i problemima iz prakse, prešli smo na konkretna pitanja učesnika okruglog stola.

Teme koje su privukle najviše pažnje tiču se privremene sprečenosti za rad, mogućnosti preispitivanja istog, kao i o zloupotrebljavanje bolovanja, i šta poslodavac tada da čini, s obzirom na to da je zakon o radu u mnogim aspektima nejasan i dvosmislen, a sudska praksa često nije dosledna. Dispozitivne i imperativne norme u zakonu o radu, takođe su bile predmet diskusije kao i pitanja u vezi otkaza ugovora o radu. Privremeno povremeni poslovi koji predstavljaju rad van radnog odnosa i za koji važi drugačija pravila od klasičnog radnog odnosa koji se zasniva ugovorom o radu, takođe zadaju dosta poteškoća poslodavcima.

Predavanje je bilo propraćeno konstantnim pitanjima aktivnih učesnika, na koje su panelisti nesebično nudili odgovore. Činilo se da je ovaj skup mogao da traje i po koji sat duže kako bi se iscrpila sva pitanja prisutnih.

Skup je bio namenjen nameštenicima privrednih subjekata koji se u toku svog poslovanja po redovnom toku stvari susreću sa problematikom radnih odnosa, a da pri tom nemaju visoko formalno pravno obrazovanje – administrativni radnici, poslovni sekretari, radnici u knjigovodstvenim agencijama, i ovome slično.

Da su radni odnosi kompleksna tema, govori i činjenica da je jučerašnja publika bila veoma šarolika te su istu činili kako predstavnici Privrednih društava tako i advokatske kancelarije kao i preduzetnici kako iz Beograda tako i drugih gradova Srbije.

Sve fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.