Beograd, 20. septembar 2019.

Šesti “Lyceum iuris” okrugli sto pod nazivom “Novine u izvršnom postupku”, namenjen javnim izvršiteljima, advokatima, pravnicima - praktičarima, višem menadžmentu banaka i drugim privrednim i pravnim subjektima, biće održan 24. oktobra od 11 do 15 časova u u roof top sali hotela „88 Rooms“ u Beogradu, Takovska 49.

Podsećamo, krajem 2015. godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji je stupio na snagu 1. jula 2016. godine. S obzirom na Zakonom predviđen veliki broj izmena, prvenstveno u pravnim kapacitetima strana u postupku, kao i okolnost da će postupke izvršenja gotovo u celosti sprovoditi javni izvršitelji, Lyceum Iuris je do sada organizovao tri okrugla stola na tu temu, kako bi svi pravnici - praktičari pripremljeno usvojili funkcionisanje istog i upoznali se sa njegovom sadržinom.

Najnoviji okrugli sto “Novine u izvršnom postupku” je prilika da se zainteresovani polaznici blagovremeno pripreme za primenu Zakona o izmenama i dopunama “Zakona o izvršenju i obezbeđenju” (Službeni glasnik R.Srbije br. 54/19) koji će se primenjivati od 1. januara 2020. godine. Na Okruglom stolu će biti govora o Zakonu koji proširuje ovlašćenja javnih izvršitelja, drugačije uređuje postupak izvršenja na osnovu verodostojne isprave, kao i troškove izvršnog postupka. Zakon o izmenama i dopunama “Zakona o izvršenju i obezbeđenju” takođe pojačava zaštitu izvršnog dužnika kroz načelo srazmernosti i ograničenja izvršenja, uvodi elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari, predviđa postupak dobrovoljnog namirenja potraživanja, omogućava rasterećenje sudova od starih predmeta i drugo.

O pomenutim novinama, govoriće stručnjaci u ovom sektoru, sudija Privrednog apelacionog suda Mladen Nikolić, predsednica Komore javnih izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev i konsultant i član radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju dr Mihajlo Živković. Osim dugogodišnjeg iskustva i obimnog znanja panelista, bitno je naglasiti da je sudija Mladen Nikolić koautor komentara Zakona o izvršnom postupku (Sl. glasnik R.Srbije br. 125/04), Zakona o izvršenju i obezbeđenju (Sl. glasnik R.Srbije br. 31/11.) i Zakona o izvršenju i obezbeđenju (Sl. glasnik R.Srbije br. 106/15.).

Okrugli sto “Novine u izvršnom postupku” je namenjen javnim izvršiteljima; advokatima sa težištem rada u građanskim postupcima prinudnog ostvarenja potraživanja, odnosno rešavanja sporova nastalih u dužničko-poverilačkim odnosima; pravnicima-praktičarima u bankarskom sektoru; pravnicima u privredi; višem menadžmentu banaka i drugih privrednih subjekata. Učesnici Okruglog stola, u okviru kotizacije, dobijaju i „Zakon o izvršenju i obezbeđenju (prečišćen tekst - 2019)“ i prezentaciju u štampanom obliku, kao i potvrdu o učešću na okruglom stolu.

Cena kotizacije za učešće na savetovanju iznosi 8.490 dinara, dok za svakog narednog učesnika iz iste kompanije kotizacija iznosi 5.990 dinara. Za prijave do 14. oktobra, cena kotizacije iznosi 6.990 dinara odnosno 4.990 dinara za svakog narednog učesnika iz kompanije. Važno je napomenuti da se parking garaža nalazi kod Botaničke bašte (Vojvode Dobrnjca 10), kao i da cena za započeti čas za putnička vozila iznosi 60 dinara.