Beograd, 25. oktobar 2019.

U prepunoj sali hotela „88 Rooms“ u Beogradu, u četvrtak 24. oktobra, održan je 6. jesenji okrugli sto u vezi izvršnog prava, na temu „Novine u izvršnom postupku“. Ovaj događaj je bio namenjen javnim izvršiteljima, advokatima, pravnicima - praktičarima, višem menadžmentu banaka i drugim privrednim i pravnim subjektima.

Panelisti na ovom okruglom stolu bili su: Mladen Nikolić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu, Aleksandra Trešnjev, predsednik Komore javnih izvršitelja Srbije i dr Mihajlo Živković, konsultant i član radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Teme koje se odnose na osnovne odredbe i opšta pravila izvršnog postupka – izmene i dopune u 2019. godini, izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju u odnosu na položaj javnih izvršitelja kao i na novine u izvršenju na nepokretnostima skupile su veliki broj kako javnih izvršitelja i advokata tako i predstavnika javno komunalnih preduzeća.

Na ovom Okruglom stolu bilo je govora o Zakonu koji proširuje ovlašćenja javnih izvršitelja, drugačije uređuje postupak izvršenja na osnovu verodostojne isprave, kao i troškove izvršnog postupka. Zakon o izmenama i dopunama “Zakona o izvršenju i obezbeđenju” takođe pojačava zaštitu izvršnog dužnika kroz načelo srazmernosti i ograničenja izvršenja, uvodi elektronsko javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari, predviđa postupak dobrovoljnog namirenja potraživanja, omogućava rasterećenje sudova od starih predmeta i drugo.

Ovo je bila prilika da se zainteresovani polaznici blagovremeno pripreme za primenu Zakona o izmenama i dopunama “Zakona o izvršenju i obezbeđenju” (Službeni glasnik R.Srbije br. 54/19) koji će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Sve fotografije možete pogledati na našoj Facebook stranici.