Subotica, 30. decembar 2019.

Radionica “Najznačajnije novine u Zakonu o trgovini iz 2019. godine”, okrugli sto “Radnopravni izazovi za poslodavce”, kursevi engleskog jezika za pravnike, samo su neke od aktivnosti koje je “Lyceum iuris” sproveo tokom 2019. godine. U protekloj godini, cilj “Lyceum iuris-a” je postignut, a on je kao i uvek do sada, podrazumevao okupljanje mladih entuzijasta posvećenih neupitnom imperativu profesionalnog razvoja. Proizvodi i aktivnosti su se prilagođavale potrebama privredne realnosti, a ta inicijativa praktičara iz sfere prava, ekonomije, informacionih tehnologija i računovodstva, uticala je na poslovni i profesionalni razvoj mnogih.

Nešto što je zasigurno obeležilo 2019. godinu jeste prvo učešće na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga kada je “Lyceum iuris” pružio koristan program svim posetiocima i približio svoje aktivnosti. Naša izdavačka kuća je tada ugostila pravnike i organizovala konsultacije za specijalističke kurseve strukovnog engleskog jezika, dok su potpisivanje knjiga i nagrađivanje čitalaca bile neizbežne i važne aktivnosti. Tada je predstavljeno i sajamsko izdanje knjige “Izvori engleskog prava” autora Damira Šitea. Sajam je započeo svečanim potpisivanjem knjige “U ime naroda” autora Miodraga Majića, dok je drugi dan bio rezervisan za potpisivanje knjige ”Ekstenzivnost hipoteke” autorke Sandre Tanasković Savić. Bila je čast i zadovoljstvo učestvovati na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je ove godine oborio prošlogodišnji rekord, i biti jedan od direktnih 490 izlagača na manifestaciji koja promoviše obrazovanje i književno stvaralaštvo.

Osim Sajma, ove godine je “Lyceum iuris” organizovao i nekoliko okruglih stolova, a teme su bile: “Sporna pitanja u realizaciji hipoteke”, “Novine u izvršnom postupku”, “Radnopravni izazovi za poslodavce”, kao i okrugli sto na temu “Pripremljenost ustanova obrazovanja i vaspitanja za školsku/radnu 2019/2020. godinu”. U okviru tog okruglog stola, organizovanog u oktobru, ukazane su specifičnosti koje se javljaju u praksi na početku školske/radne godine, a vezane su za ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti ustanove, formiranje odeljenja u osnovnoj i srednjоj školi, organe ustanove, vođenje evidencije u elektronskoj formi, ocenjivanje u osnovnoj školi, radno-pravni status zaposlenih, vaspitno - disciplinski postupak i izbor direktora škole. Direktori i sekretari prosvetnih ustanova, koji su prisustvovali tom okruglom stolu, su imali samo pozitivne komentare na predavanje koje im je, kako su naglasili, bilo od velike pomoći.

Kada su pitanju radionice “Lyceum iurisa-a”, izdvojili bismo radionicu na temu “Troškovi izvršnog postupka”, dok smo ovog meseca na osnovu dosadašnjeg iskustva u edukacijama u prosveti, kao i u cilju predstavljanja novih pravilnika o ekskurzijama organizovali jednodnevnu radionicu na temu “Ekskurzije i nastava u prirodi u osnovnim i srednjim školama”.

Bavili smo se i praksom Evropskog suda za ljudska prava sa posebnim osvrtom na uslove prihvatljivosti pojedinačne predstavke ovom sudu na predavanju “Podnošenje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu” koje smo organizovali u Kuli. Predavačica je bila sudija Višeg suda u Subotici, Tamara Trajković, a diskusija se posebno fokusirala na obavezu iscrpljivanja domaćih pravnih lekova.

Ove godine je Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju koji počinje da se primenjuje od 1. januara 2020. godine, a možemo se pohvaliti da je izdavačka kuća “Lyceum iuris” pokrenula ediciju u okviru koje su objavljeni, kako tekstovi trenutno važećih propisa, tako i njihova izdanja upotpunjena sudskom praksom, modelima obrazaca za upotrebu i ovome slično. Time smo i ove godine ispratili izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje se mogu pronaći u toj knjizi.

Tokom protekle godine, predstavili smo i nekoliko knjiga, ali i organizovali kurseve engleskog strukovnog jezika. “Lyceum Iuris” je upravo i poznat po tome što ima ponudu koja je stvorena za specifične potrebe stručnjaka u sferi prava i ekonomije. Nudili smo jedno i dvosemestralne sistemske kurseve jezika, dok je u najvećoj meri vladalo interesovanje za osnovni kurs engleskog jezika za pravnike.

Izdavačka kuća “Lyceum iuris”, će i u 2020. godini nastaviti da sprovodi aktivnosti koje, kako naši učesnici kažu, čine da se ljubitelji prava još više zaljube u isto, dok veliki uticaj imaju i na edukaciju i razvoj profesije koja svakim danom sve više napreduje. Tokom 2019. godine, često smo od naših učesnika čuli kako su, nakon naših okruglih stolova, radionica i predavanja, dobili odgovore na pitanja i nedoumice na koje je ponekad teško pronaći jasne odgovore. Programima stručnog usavršavanja, kvalitetnim predavačima i saradnicima i još kvalitetnijim sadržajem uspeli smo da doprinesemo unapređenju rada mnogih te će stvaranje proizvoda namenjenih vašem poslovnom napretku biti naš zadatak i za narednu godinu.

Do novih aktivnosti, srećni novogodišnji i božićni praznici!

“Jedini način da napredujemo je da to radimo zajedno sa vama”, vaš Lyceum iuris.