Korica knjige U ime naroda

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju knjige “U ime naroda” Miodraga Majića, koja će se održati u UK Parobrod na adresi Kapetan-Mišina 6 u Beogradu, u sredu, 20. februara, u 18 časova.

O knjizi će osim autora Miodraga Majića govoriti i karikaturista i ilustrator Dušan Petričić, Aleksandar Jerković profesor Filološkog fakulteta i Damir Šite iz izdavačke kuće Lyceum iuris. Pored toga, imaćete priliku da kupite potpisanu knjigu ili da dobijete potpis autora ukoliko ste je već kupili.

“U ime naroda” je zbirka sačinjena od dvadeset tri odabrana teksta, koji su na Blogu sudije Majića (www.misamajic.com) objavljeni u periodu od 2015. do 2018. Ilustrovana je karikaturama Dušana Petričića.

Mnogi od njih izazivali su polemiku, ne samo među pravnicima, već i u široj, nepravničkoj javnosti. Vremenom, sudiji Majiću doneli su epitet enfant terrible srpskog pravosuđa, izdvajajući ga kao retku, ako ne i jedinu osobu koja je o temama poput političkih pritisaka, korupcije, poslušništva i nepotizma javno progovorio, zauvek raskidajući brižljivo negovanu pravosudnu omertu. Citirani su i prenošeni u vodećim domaćim medijima, gde su predstavljani kao redak primer angažmana sudije koji je rešio da otvoreno svedoči o bolestima nikad izgrađene grane vlasti. Ovakvi istupi, autora su dovodili pod udar političkih moćnika koji su u njegovom pisanju prepoznavali nedopustivi stepen frivolnosti za jednog “državnog službenika”. Sa druge strane, tekstove sudije Majića su sa nestrpljenjem očekivale njegove kolege koje su ih neretko čitale krišom, tražeći u njima utehu od sopstvenog pristajanja i ćutnje. Još pre, radovala im se takozvana laička javnost koja je u njima prepoznavala svojevrstan “pogled kroz ključaonicu” pravosudnog “zabranjenog grada”.